Commandant kapelmeester Yves Segers

Curriculum Vitae

Na zijn humaniora, studeerde Yves Segers (Temse, 1978) gedurende tien jaar aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en behaalde maar liefst vier diploma's, waaronder de Master diploma's voor dwarsfluit, voor Hafabra-directie en voor symfonische orkestdirectie bij respectievelijk Carlos Bruneel, Norbert Nozy en Silveer Van den Broeck. Tijdens deze studies, volgde hij ook masterclasses bij o.a. Emmanuel Pahud, Patrick Gallois, Jonathan Snowden, Als fluitist was Yves Segers laureaat van verschillende wedstrijden: "Axion Classics" (1996), "Tenuto" (2000), de beurs van de Artistieke Stichting "Horlait-Dapsens" voor zijn uitzonderlijke prestaties aan het Brussels conservatorium (2001) en selectie voor de International Flute Competition in Denemarken.

Vanaf zijn 17de maakte Yves deel uit van het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen waarmee hij verschillende CD-opnamen en concertreizen (Rusland, Zuid-Afrika, Canada en Italië) maakte en ook vaak als solist optrad. In 2001 werd hij na auditie fluitist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Ondertussen speelde hij ook regelmatig in bekende ensembles en orkesten waaronder het Prometheus-ensemble, het Symfonieorkest van de Munt, het Walter Boeykens-ensemble en Il Novecento en werkte hij met dirigenten zoals Antonio Pappano, Kazushi Ono en anderen.

Als dirigent volgde hij les bij grootmeesters zoals Norbert Nozy, Lucas Vis, Bart Bouckaert en Silveer Van den Broeck.

Sinds maart 2008 staat Yves als chef-dirigent aan het hoofd van de gerenommeerde Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, nadat hij van 2006 tot 2008 als enige met brio voor alle audities en stages slaagde. Met dit orkest heeft Kapelmeester Yves Segers tal van prachtige concerten en schitterende CD-opnamen op zijn palmares, samen met internationaal bekende solisten, zoals de pianisten Liebrecht Vanbeckevoort, Jan Michiels, Jean-Claude Vanden Eynden, Daniel Blumenthal en Eliane Rodrigues, de klarinettisten Eddie Daniëls en Walter Boeykens, de violisten Andrey Baranov, Lorenzo Gatto en Jenny Spanoghe, de cellisten Justus Grimm en Thibault Lavrenov en verschillende internationale vocale solisten zoals Sébastien Parotte en Natalie Choquette. Yves dirigeerde reeds het Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, de Choral Arts Society van Washington en het Symfonisch Orkest van de Central Military Band van Rusland met wie hij een concert verzorgde in het Kremlin te Moskou. Onder zijn artistieke leiding zijn nieuwe werken gecreëerd van o.a. Jacqueline Fontyn, Jan Van Landeghem, Frédéric Devreese, Johan Hoogewijs, Robert Groslot, Wouter Lenaerts, Maarten De Splenter, François Glorieux, Oscar Navarro en anderen. Yves Segers schreef ook diverse composities, arrangementen en transcripties die hij met de Gidsen creëerde. Hij wordt regelmatig uitgenodigd als jurylid tijdens internationale wedstrijden.

Sinds 2013 geeft hij les aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

Officiële website