Commandant kapelmeester Yves Segers

Curriculum Vitae

Na zijn humaniora, studeerde Yves Segers (Temse, 1978) gedurende tien jaar aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en behaalde maar liefst vier diploma's, waaronder drie Master diploma's voor dwarsfluit, voor HaFaBra-directie en voor symfonische orkestdirectie bij respectievelijk Carlos Bruneel, Norbert Nozy en Silveer Van den Broeck. Tijdens deze studies, volgde hij ook masterclasses bij o.a. Emmanuel Pahud, Patrick Gallois, Jonathan Snowden, Als fluitist is Yves Segers laureaat van verschillende wedstrijden:  "Axion Classics" (1996), "Tenuto" (2000), de beurs van de Artistieke Stichting "Horlait-Dapsens" voor zijn uitzonderlijke prestaties aan het Brussels conservatorium (2001), selectie voor de International Flute Competition in Denemarken.

Vanaf zijn 17de maakte Yves deel uit van het Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen waarmee hij verschillende Cd-opnamen en concertreizen maakte (Rusland, Zuid-Afrika, Canada en Italië) en ook vaak als solist optrad. In 2001 werd hij na auditie fluitist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Ondertussen speelde hij ook regelmatig in bekende ensembles en orkesten waaronder het Prometheus-ensemble, het Symfonieorkest van de Munt, Boeykens-ensemble en Il Novecento en werkte hij met dirigenten zoals Antonio Pappano, Kazushi Ono en anderen.

Als dirigent volgde hij les bij grootmeesters zoals Norbert Nozy, Lucas Vis, Bart Bouckaert en Silveer Van den Broeck.

Sinds maart 2008 staat Yves als chef-dirigent aan het hoofd van de gerenommeerde Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen, nadat hij als enige met brio voor alle audities en stages slaagde. Met dit orkest heeft Yves Segers tal van prachtige concerten en schitterende Cd-opnamen op zijn palmares, samen met internationaal bekende solisten, zoals de pianisten Jean-Claude Vanden Eynden, François Glorieux, Liebrecht Vanbeckevoort, Jan Michiels, Daniel Blumenthal en Eliane Rodrigues, de klarinettisten Eddie Daniëls, Walter Boeykens, Roeland Hendrikx en Paul Meyer, de violisten Andrey Baranov, Lorenzo Gatto, Tatiana Samouil en Jenny Spanoghe, de cellisten Santiago Canon-Valencia,  Justus Grimm en Thibault Lavrenov, saxofonisten Simon Dirick en het Blindmankwartet, verschillende internationale vocale solisten zoals Sébastien Parotte en andere bekende instrumentale solisten. Ook bekende artiesten zoals Natalie Choquette, Will Tura, Paul Michiels, Ozark Henry, Helmut Lotti, Jo Lemaire… concerteerden onder zijn leiding. Yves dirigeerde reeds vele orkesten, waaronder het Brussels Philharmonic, het Nationaal Orkest van België, Frascati Symphonic, la Banda Municipal de Bilbao, the Staff Band of the Norwegian Armed Forces, de Choral Arts Society van Washington en het Symfonisch Orkest van de Central Military Band van Rusland met wie hij een concert verzorgde in het Kremlin te Moskou. Onder zijn artistieke leiding zijn tijdens vele concerten en meer dan 30 CD-opnames, nieuwe werken gecreëerd van o.a. Jacqueline Fontyn, Jan Van Landeghem, Frédéric Devreese, François Glorieux, Johan Hoogewijs, Robert Groslot, Wouter Lenaerts, Maarten De Splenter, Oscar Navarro, Alexandre Kosmicki en vele anderen. In 2018 ontving hij van de Unie der Belgische Componisten de Fuga-Trofee voor het voortdurend promoten en uitvoeren van Belgische muziek.

Yves wordt regelmatig uitgenodigd als jurylid tijdens internationale wedstrijden voor orkesten en dirigenten. Sinds 2013 doceert hij HaFaBra-directie en dirigeertechniek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel.

.

Officiële website